2015. február 12., csütörtök

Pravda vás oslobodí!



Miután felhívták rá a figyelmemet, volt szerencsém megnézni az M1-en futó Domovina műsor, február 9-ei adásának internetes változatát. E helyütt a műsorvezető a rövid filmriportok felvezetőjében a következőt mondotta Sárisápról, legalábbis a feliratozás alapján: „ … a Pilis és a Gerecse hegység találkozásánál, egy festői faluban (?) jelenleg kb. 3.000 lakos él. A sárisápiak többsége szlovák származású (?!), ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az általános iskolában, a szülők kérésére szinte mindenki tanulja a szlovák nyelvet. „


         Hogy ki adta-e szavakat Bencsik úr szájába nem tudom, csak sejtéseim vannak róla. Mindenesetre amit mondott az egyetlen szóval fejezhető ki: hazugság. Remélem e mondatom miatt Ján Bencsik nem akar a későbbiek során pofán vágni (Kollár Károly után szabadon), bár gyanítom el sem jutnak hozzá e sorok. Nem vagyok a származáselmélet szakavatott professzora, de ez a kijelentés több sebből is vérzik.
Akkor nézzünk néhány tényt, melyek a fenti állítást erősen megkérdőjelezik. Rögtön elsőnek itt van Sárisáp hivatalos honlapja, ahol az alábbiak olvashatóak:



         Bár az első olvasatban feltűnik az embernek, hogy nem egy túl gyakran frissített honlapról van szó (2005. augusztusi adat van feltüntetve a község lakóinak számát illetően; a ma már Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat még „lánykori” nevén van megemlítve; a 2014-es év végén alakult Német Nemzetiségi Önkormányzat ellenben még meg sincs említve; és az egykor szebb napokat is megélt, de a végén dolgozóival csúnyán elbánó, évekkel ezelőtt csődbe ment CS Elektronik Kft. még mindig megélhetést biztosító cégként van aposztrofálva), azonban a község jelenét bemutatni szándékozó menüpont alatt az olvasható, hogy a községet többségében magyarok lakják, és csak kis százalékban élnek mellettük szlovákok. Hogy mit jelent ez a kis százalék, ennek kifejtéséhez lássuk a KSH 2011-es népszámlálási adatait, Sárisápra levetítve.



Jól látható, hogy a legutóbbi népszámlálás alkalmával 2454-en vallották magukat magyarnak (84,83%), 324-en szlováknak (11,20%), 63-an németnek (2,18%), 24-en cigánynak (0,83%), 5-en románnak (0,17%), 4-en orosznak (0,14%), és 19-en egyéb nemzetiségűnek (0,66%). Persze ezek a számok se perdöntőek, hiszen nem került felmérésre a kettős-, esetleg többes, nemzeti identitású emberek száma, nem beszélve róla hogy lassan 4 éves adatokból mazsoláztam. Ennek ellenére mégis az hiszem bátran kijelenthetjük, hogy a sárisápiak többsége - méghozzá döntő többsége - magyar származású! Persze lehet az ebet a karóhoz kötni, és lehet azt hangoztatni, hogy a legtöbb sárisápi lakos felmenői között fellelhetők tótok is, de ha ilyen szempontok figyelembe vételével történt e megállapítás (azon felül, hogy nem is biztos, hogy igaz), akkor nyugodtan kicserélhetjük a szlovák jelzőt svábra, rácra, bunyevácra, vagy bármely más Magyarországon előforduló népcsoport nevére, hisz biztos vagyok benne, mindenki felmenői között megtalálhatóak a magyarok mellett más nemzetiségek tagjai is.
Nem mellesleg a „bizonyíték” is erősen sántít, hiszen jól tudjuk, hogy milyen „tájékoztatás” (erősen gondolatjelek közé téve) mellett történt a szülők részéről a szlovák nyelv oktatásának kérése. Kíváncsi vagyok, hogy a helyi gondolatformálók mit fognak szólni ahhoz, ha a szeptemberben iskoláséveiket megkezdő kiselsősök példája a későbbiekben „ragadós” lesz? Ugyanis a nem egészen harminc fős elsős osztályban előreláthatólag az osztály felét megközelítő, vagy  akár azt meg is haladó számban fognak német nemzetiségi oktatásban részesülni a diákok, szüleik kérésére! Ezek után majd azt fogják hangoztatni, hogy a sárisápaiak többsége német származású? Kötve hiszem!
Maradjunk a száraz tényeknél, és a csupasz valóságnál. Sárisáp magyar falu (mindig is az volt), némi szlovák, és nem mellesleg német, cigány, román, orosz és egyéb kisebbségeket is magába foglalva. És végül mi mással zárhatnám gondolataimat, mint a címben szereplő mondattal: az igazság szabaddá tesz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése